Thursday, 1 October 2015

Second pregnancy.

Alhamdulillah, atas nikmat dan rezeki dari Allah. I'm 5 months pregnant!!  Semalam cek up yg ke 4bulan. Alhamdulillah. Everything was fine. Baby growth ok.. Happily growing in my womb. Syukur Pd Allah swt.. Just.. Baby a bit shy to let us know his/her gender... So mummy cannot shop for u yet syg!! 

Alkisah preggy! 

Sebenarnye kalau ikut hati, aku mungkin, masih belum bersedia untuk second baby. Dgn keadaan kewangan kami.. Aku yg masih belum bekerja. I think, we should atleast have a stable income. 

Both husband and me agreed that we maybe ready after Dhea is 5yrs old. Mom also shared the same opinion with us. She insisted that Dhea still need much more love and care from us both.. And not to mention from them. Since they lost  a year (literally) when we were in UK. And thats what we thought too.. But, its totally a difference story for my persistence MIL.. She was always asking me when can i gv her 2nd cucu... My simple and valid (i guess) answer was, "belum ada rezeki" hihi.. 

Actually, when we were in UK, i thought of having Iucd inserted and plan for atleast another 3yrs for the next baby. The appointment was always been postponed, few times, after 2 papsmear, and bz with assignment blabla bla (including the lazy me)  i could not get any family planning until i reach home to my beloved country, Malaysia.

Back in Malaysia,after couple of months, i started thinking of how pity Dhea when she had to play alone, even have us parent as her friends and always asked if she can go somewhere and meet her friend. When we were in any mall, Dhea call out to most of the children of her age as her friend. That knock me on my head so hard and make me think, that she need a friend, a companion of her age, a brother or a sister. When she sees everybody of her age have sibling, and are happy playing with their sibling. I found tears drop on my cheek. I think its about time. 

Then, mom suddenly talking about how Allah give rezki to all that He wants. And when one had a child, their rizki will also increase, in term of income mostly. Allah would never leave us alone when we had more soul to feed. Mom also told me that, when she had all her child, each one of us bring a rise pay and grade increase even dad got promoted everytime. Even with the new adik from mak tiri, dad got his grade upgraded. This is all rizki from Allah. 

So i told the same story to husband. He noted and did not say much about it. Maybe he is thinking. 

Then around March or April this yr, Dhea suddenly start addressing her self as "kakak".. She want everybody to call her that way.. I thought that was a coincident.. 

Then when i suddenly delayed my period, and had my upt check after just 3 days of  delayed, Alhamdulillah. Its double line... 

Since i am more prepared this time compared to Dhea's.. We celebrated it with joy. I start my morning sickness and bla bla bla.. The journey begin....

And what ever moms and all says about rizki is true. Allah had given husband more peluang, of job interview, he went to many, many job interview.. Some offer a very good package but some not. But husband still looking for other opportunity. Maybe he is looking for the best possible job. Insyaallah, one day he'll manage to secure a better job that suit him well. I pray to Allah, may He shower our little family with His barakah, more rezki.. And abundance of love.. 

And to my husband, don't stop praying, keep looking for a better opportunity. Don't give up. Insyaallah. Soon, the rizki will be ours. The four of us.. 

To my one and only child (as currently) i hope that you will grow up as a protective, loving, caring big sister to your sibling.. Always be fair..and share your things with them sibling and love them unconditionally. You will always be the first love of mylife. Grow up as a solehah, be good to people, be kind, helps the poor, always sadakah.. And cherish ur life..

To my unborn baby (yet).. Grow up well in my womb, be healthy, eat more. But dont grow so big.. Not 4kg pls.. Hehehe.. Help mummy to achieve vbac. And i pray for the best of u.. We'll be meeting soon.. I love u.. 

Wednesday, 3 June 2015

Kacang Pool Bangi

Orang kata, kalau ke JB jangan lupa cuba beberapa menu utama mereka, sup tulang merah, zz sup tulang, mee rebus dan kacang pool. Paling famous Kacang pool Hj Larkin.

Sebelum ke JB, sekitar minggu ke 2 may haritu, Azie ada ternampak stall dengan banner Kacang Pool dideretan stall2 lain sekitar jalan keluar Hosp Azzahrah. Di kaki lima jalan tersebut memang ada banyak stall makanan. Street food people.. Street food.. I love street food. Tapi masa tu ada hal lain nak settle jadi tak dan singgah pon. Dh bisik dlm hati, i should try this in JB.

Sadly, our so called jjcmJB was not so jjcm sebab kami xsempat pon merasa macam2 makanan utk memuaskn hawa nafsu makan kami sebab kekangan masa. Dear husband refuse utk merasa kacang pool selepas frust tak dapat mencari briyani gam kambing yang diidamkan. Kedai yang dicari was closed on that day. So sad but true, mood kami untuk jjcm hilang macam tu aje. Kecewa.

Harini.. Lepas hantar husband. Perut berdentum2 kelaparan. Tiba2 tangan gatal nk google KACANG POOL BANGI .. dan paling best mmg ada pon. Ada beberapa blog yg suggest try makan dkt Rahsia Cafe. Tanpa berlengah masa. Ku lawan rs mengantuk drive ke Seksyen 15, Bangi dan terus mencari restoran yg dikatakan. Tak susah pon mencari. Masuk simpang sejurus selepas Petronas, dalam 50meter, belok kanan. Dan Rahsia Cafe betul2 disebelah kanan. Cornet lot.

Disebabkan tak sabar nak merasa kacang pool. I forgot to take the cafe's photos. As well as the location surrounding. Thats happen when you soooo hungry.

"kopi ais satu, dan kacang pool 1 telur jangan lembik ye"

Ha.. Dapat je makanan.snap sekali. Slurp slarp slurp.. Nomnomnom.. Makan sepuasnye. Walaupon ada yang kata tidak sesedap di JB, takpa.. Sebab tak pernah rasa yg dkt JB. Maka ni pon dh ckup sedap bg azie. Puas. Kuah agak cair, tp satisfied.. Licin...

Down to memory lane, sebenarnye, my lust or should i say my crave for kacang pool had been since i came to visit Singapore many many years back. Was it 2005-2006 or earlier. I couldnt remember much. (Sign of aging😱😥) that was the 2nd trip, and my Mak angkat showed me around Singapore and said " u must try kacang pool bcs it was the best breakfast in singapore". But.. Sadly.. The best best kacang pool  in singapore was closed that time (tak de rezeki) so sebab tu. I dont have chance to try it. Altho i've been to singapore like 4-5times i guess, but never once i got the chance to try it. Pity right? I know. 😩

Monday, 1 June 2015

Victoria Sandwich Cake

Alkisah sandwich cake ni bermula dari zaman belajar dulu. Sakinah Sallehuddin aka kynah selalu jugak buatkn utk azie n kengkawan lain masa kitorg datang rumah dia. Zaman tu VSC ni tak laa sefemes sekarang. Like today semua orang pon nak VSC. Trending katanya.

So masa first time merasa cake ni terus jatuh hati. Kyna version of sandwich cake is butter cake layer with jam and sugar. Yes sugar. It made the cake crunchier.. ANd addictive to me. The more sugar the crunchier it be.. And by this timw im wiping my saliva off!! (Kyna u better make me one of ur alltime fav vsc) Maybe because at that time i never try other vsc so this Kyna-VSC so killing that it make me craved for more.

But truth be told. Kyna is not that kind of person who is sooooo rajin to bake and especially cook.. Hahahaha.. So her most-wanted-vsc-to-die-for is so difficult to catch. Mintaklah berapa kali pon. Bebel la berapa kali pon. Upahla apa pon. If she lazy. She means it.  I still remember come all the way from Shah Alam to her house and force her to bake the cake on the stop. Making her bake out of her keinginan is a big mistake. The cake did not rise to the right size 😑😞😭

But one thing for sure. It still taste so good. 😋
And that was the last memory i had of Kyna-most-wanted-vsc because after that she refuse to bake again.😖

So today i sent her this same birthday cake that my sis bake me on my 28th birthday. A Modern VSC with full of whipped cream double layer with jam.. 😍😍😍.. The cake was so good, delicious and so sweet. (Tq for all the wishes.. Im so touched by how many of u that wished me..and remember my birthday still Feeling retis)  and i told kyna how i miss her vsc. So she replied an unbelievable answer to my hues. She said to make a plan and invite others to her house and so we can  make a bake-vsc-dayh.. Oh la la.. This really made my day. But still this plan is still not confirm because im away a week before ramadhan. N ramadhan is just two week away. So no more weekend before ramadhan. I really hope that this plan will somehow happen. Because i miss her version of sandwich cake so much. Hihi.

Ok settle membebel. Just doakan that kyna will make a better plan for my vsc.. Hihi😍😍😍

So this is the cake. That my sister asked me of what cakes i want her to bake for my birthday.. A VSC with lotsa cream, and strawberry. But because strawberry is difficult to find in Nilai. So i forgive  her. Hihi. Tq adek for such a cake. I hope u can be a good baker. Always learns to be the best kayh. Much love. Ur sister.

A small cake cutting celebration by my family. With uncompleted family member. Thank you sooo much mak..adek.. Abg ju.. Abah.. N my little family.. Husband and dhea.. 😍😍😍

Wednesday, 20 August 2014

Birthday Bash Pakwe

Alhamdulillah.. hari ahad, 17 August 2014 genaplah umur pakweku 27tahun.. doaku semoga pakweku bertambah handsome, bertambah iman didada.. bertambah rasa tanggungjawab.. bertambah rasa kasih sayang terhadap kami anak beranak.. dan moga berjaya dapat kerja yang bagus!!
So to celebrate his birthday, ahad hrtu kitorg pg Bolton Abbey, kisah lanjut menyusul. Dan semalam, surprise birthday untuk pakweku.. nak dijaadikan cerita, plan nk buat birthday bash ni dh ada dr awal tahun.. awal2 dah siap pesan dekat Ilham, the best baker in York, yang aku akan tempah Choc Indulgence cake for his birthday. So kek settle. Then yg jadi masalah is nk bash dekat mana??? Dah plan dengan Hazim, pakwe kak Syima nk bash time dorg plan main bola.. apakan daya dorg main bola last minit Jumaat lepas, so xsmpt nk siapkn kek. Konon nk bash dekat padang tp disebabkn hujan je everyday dekat York ni maka plan berubah. Maka nya setelah diskusi bersama Hazim, Aina dan lady Yorker yang lain, sekadar tny pendapat, jadilah plan bash ni hr isnin, iaitu semalam.
Pagi semalam buatkn breakfast macam biasa, dan prepare kan lunch pack (homemade burger bakar), siap prepare  dua pack, one for him and one for me, hehehe.. ala2 mcm nk pergi study mcm biasa tiap hari. Then lepas dia dh gerak tu.. laju2 start masak dan ngemas rumah.. sebab masalah rumah yg sgt kecik.. makanya beberapa item dlm rumah tu ditumpang dirumah Hana.. tq tuan rumah kasi tumpang.. hihi
So menu yang disediakan Spageti Shrimp and Asparagus Aglio Olio, Nasi Goreng Tom Yam, Mushroom Soup (bersempena musim hujan), bread, Agar-agar Koktel, dan Teh O’ Ais. Itu saja sebab nk buat simple je.. then tetamu yg baik hati datang siap bawak mcm2 makanan, thanks to LadyYorkers, Kak Syima bawak Jelly Custard, Kak Suhailah bawak Banana Creamcheese, Kak Izzah bawak Garlic Bread, dan Nadea bawak biskut raya. Maka lengkap sudah menu ku..
Then tepat jam 7pm, aku gerak gi Porta Cabin Lab Aleemi tempat dia menelaah dan buat kerja dia.. sebenarnye Aleemi ni jenis yang kalau dah start buat klerja, jenis tak suka diganggu dan susah nak berhenti melainkan jam dah pukul 9-10pm.. memang gitu la dia. Jadi nk memujuk dia balik semalam adalah sangat2 mustahil. Kebetulan perut ku berbunyi2 angin akibat bertungkus lumus masak tanpa memikirkn makan,  maka aku pon bagi la alasan ajak balik awal sebab aku lapar, perut dah berbunyi dan angin teruk.. (kebetulan mmg angin satu bdn time tu, xberhenti dok burp burp, ). TAPI, tak berjaya pon..dia soh aku balik dulu makan dan masak… aiseh!!  sampaila aku cakap Dhea selesema, (memang betul ), nangis je harini.. moody sebab blocked nose, xselesa.. dan aku xboleh masak kalau Dhea meragam.. so aku pujuk lg smpaila akhirnya Aleemi ok utk balik dgn aku. Aku ckp dengan dia.. aku masak dia jaga Dhea.. so dia ok je.. so balik tu ODW dalam kereta aku dh bg msg dkt Kak Izzah utk ready surprise dr dalam rumah.. then masa Aleemi bukak je pintu rumah “Surprise!!” dan lagu pon berbunyi serta upacara tiap lilin dan mkn2… maka itu saja surprise simple aku utk taun ni… aku harap pakweku suka.. sebab aku nampak la dia sgt happy masa surprise tu.. siap tak nak letak beg xsabar2 nk tiup lilin dan makan kek choc Indulgence dia tu.. aku? Aku bersyukur sbb dia happy.. xde yang lebih membahagiakan aku lebih dari melihat suamiku bahagia..
kenapa aku pos entry ni??? Sebab laki aku cakap taun lepas aku tak buat surprise pon untuk dia?? Helloooo… dua kali celebrate kot.. dekat Bubbagump dan rumah Amy.. kalau tak percaya tgkla pos aku yg lepas ade je.. sebab tu aku nk jugak up entry ni sebelum aku lupa..
sebab busy sangat, dan macam2 yang aku fikir, aku lupa ambik satu gambar pon masa event tu.. sekarang aku sgt berharap semua yang datang tu ada satu dua gambar so aku boleh up dlm entry ni..
yang aku ada gambar kek yg tggal satu slice aje... verdict?? super sedap kalah Secret Recipe!!


Monday, 30 June 2014

SV happy Aku happy

Aku meeting dengan SV aku Jumaat lepas (27 June 2014), time ni actually aku xsiap lagi LR aku.. tapi memang dalam email SV aku just mention nak tengok progress aku, Questionnaire, dan review proposal aku..

punyala berdebar aku ni.. sebab aku risau kalau dia tau LR aku kelaut.. kelaut la jawab Nye aku.. so tips dia.. always.. always.. always.. datang awal so that ko xnervous.. so aku jam 8 am dah ada dekat faculty untuk meeting jam 9am aku.. aku lepak PC room print Questionnaire, dan buat bacaan sikit...
then jam 8.58 macam tu aku aku lepak area foyer..Nampak SV aku masuk dan senyum je dekat aku.. menunjukkan macam dia rs bersalah aku dah sampai tunggu dia..hehehe.. so aku dah dapat point sket kat situ kn.. ceh!

so masa meeting tu.. dia ceritala dia suka dengan Proposal aku.. cuma ada sikit kelemahan dekat intro yang aku kena kembangkan.. and dia xberapa happy dengan research question aku.. then dia go through satu2 dalam keadaan happy je..

aku ni dah la cuak sebenarnye ttapi relax jela.. jawab dengan confident itu penting.. bila aku Tanya patutke aku hantar chapter one dia ckp xperlu.. dan bila aku berterus terang psl LR aku yang kelaut tu dan aku xtau cmne nak buat dia relax je tenangkan aku cakap 'ure doing good, don't worry' so nmpak x trust dekat situ..

ok sebenarnye itu bahaya,, sebab bila dia happy dengan progress aku.. aku pon dengan happynya declare aku layak menghabiskan masa sabtu , ahad utk bersuka ria.. adeh.. kenapa la aku ni.. masih xsedar lagi ke.. aku ada dua bulan je utk tulis 12ribu patah perkataan..

aku rasa withdrawal sindrom balik dr Europe still xhbs sbb aku mcm xde mood nk buat thesis aku.. ada sapa2 bole tolong slap me on my face and wake me up..?

ok tu je aku nk cerita.. sorry kalau boring..

19.5 hours of fasting

Salam Ramadhan buat semua...
tergerak nak menulis harini sebab aku rasa macam ini mungkin satu-satunya tahun
aku dan aleemi akan berpuasa selama 19 jam.. (tak tahu kalau kami masih berpeluang untuk stay oversea lagi nest time tp plannya ini sahaja)
kalau dekat Malaysia.. regularly kita akan berpuasa dalam 13jam...
tetapi kami di UK akan berpuasa sekitar 19-20 jam..
kami start sahur sekitar jam 2-2.30 pagi kemudian berbuka pada jam 9.45malam..
by that time aku rasa segelintir rakyat Malaysia dah pon masuk tidur
 akibat kepenatan bekerja seharian, menjaga anak, memasak, dan mengharungi
kehidupan seharian yang sangat hectic.
boleh aku katakana kami sekarang dalam proses untuk adapt lagi sebab bayangkan dah biasa subuh pkl 6am dan maghrib pkl 7 lebih dan sekarang kau kena subuh jam 3am then isyak jam 11pm... aku macam what..??? tapi tula perubahan waktu sebab
sekarang UK tengah summer.. so siang kami panjang.. lepas aku sediakan juadah berbuka untuk aleemi dan adik aku.. dorang dah berbuka aku tengok luar tingkap.. eh cerah lg.. baru nak gelap..
bayangkan berbuka jam 9.45 tu mnum air n kurma.. then solat.. lepas tu baru makan.. kemudian xsmpai 4jam.. kena sahur.. makan lagi.. sebab kena puasa 19jam.. so paksa diri yang dah full utk makan so to survive the 19hours.. gitu la kekdahnye.. dah dua hari cuba utk stay smpai isyak kekdahnye nk trawikh.. tp gagal.. sbb dh penat sgt badannye..
tolong doakan aku gagah menempuh ramadhan seterusnya..
p/s : jom sama2 tingkatkan ibadah ramadhan dengan banyakkn baca alquran/solat sunat/ solat tarawikh.. sebab bulan ramadhan adalah bulan untuk bertakwa... aku ajak sama so kita sama2 dapat kejar pahala berganda.. aku pon xperfect tapi kita bole sama2 jadi terbaik disisiNya..
sumber : google

Monday, 23 June 2014

Recap EuroTrip

warning : entry ni xde gambar.. hanya recap untuk Euro Trip aku.. gambar akan menyusul untuk detail entry akan datang..
Euro Trip

Hari ni ada mood nk buat entry wrap up euro trip.. kiranya secara summary sebelum detail entry untuk each country..  kitorg sebenarnya plan EuroTrip ni after submit dissertation.. tapi disebabkn inlaw nk g jenjalan.. jadi apalagi… ambik kesempatan cover 5 country dulu..

Husband and inlaw decide nak kemana, dan husband yang book tix flight.. aku hanya sediakan itinery program.. dan cari bajet hotel.. macam biasa.. kami bajet tak besar.. bukan orang kaya.. jadi kami pergi ikut poket kami..

Planning asal adalah untuk pergi  { London – Amsterdam – Switzerland – Rome – Paris – London} akhirnye bertukar kepada  {Whitby - Edinburgh – Glassgow – London – Antwerp – Amsterdam – Switzerland – Rome – Paris } semua ni cover dalam 2 weeks… PENAT SANGAT YE…

Sampai ke harini dah hari ke 5  berehat.. masih aku xrasa nk siapkan Litreture Review aku yang tertunggak tu.. habisla kalau SV aku marah nanti.. aku still terkenang keindahan landskap ciptaan Allah di Swiss… cantik sangat-sangat Subhanallah.. sampai satu tahap aku xlarat nk ambik gambar sebab semua ceruk pon cantik.. betapa banyak nye gambar korang bayangkn la memory first tu 2800 keping habis.. tu baru cover half.. smpai swiss aje.. then beli memory card baru dekat Swiss yang ada 2800 keping jgk tinggal 700++ masa aku sampai York hrtu.. boleh bayangkn berapa banyak gambar aku ambik..? padahal tu aku dah berjimat dah sbb konon nk guna 1 memory card aje.. tapi dekat swiss alone aku rasa ada more than 1k pic.. grrrr..

Jom usha itinery aku yang lebih lebih kurang ni..

Whitby – Edinburgh -  Glasgow – York – OxFord – London (UK)

Aku spent day trip ke Whitby, and then gerak ke Edinburgh.. same day jugak.. Edinburgh adalah kota yang sangat unik dan cantik especially kepada yang suka dengan architecture.. seriously aku jatuh hati… we can just stroll along the city while enjoying the view.. sambil tak henti cakap.. eh building tu cantik.. yang ni cantik..  and the castle is like one of a kind.. aku jhatuh hati gak.. then esoknye aku bergerak ke Glasgow… Glasgow is nothing for me.. for those yang suka shopping lainla.. sebab banyak sangat kedai mcm dekat oxford street.. so aku rasa biasa je.. Then aku patah York blk tido semalaman di York before continue perjalan to the South.

Aku bertolak dr York ke Oxford berhenti untuk menikmati keindahan Universiti di tengah kota lama.. cantik ye Oxford.. mendamaikan.. aku suka jugak.. then turun London for 2 nights.. London ni dah macam aku balik kg dah.. sebab aku selalu sangat pergi so aku rasa boring! Tapi kami sempat ke Stonehedge .. terlepas the last trip utk masuk so we end up doing it low cost way. Kitorg jmpe satu lorong utk tgk stonehedge dari jauh.. time ni la aku rs mcm bestnye kalau aku nye DSLR ada focus more than 55mm… tempat biasa dkt London mcm Big Ben, Buckingham Palace, shopping dekat Harrods, macaroon dkt Laduree..  ape lg.. kalau ingat aku cerita details.. k..

Amsterdam – Antwerp,Belgium – Amsterdam

Lepas sejarah kitorg terlepas flght ke Paris masa trip dengan parent aku, kitrog macam serik jadi kitorg gerak awal giler ke Luton.. 3jam sebelum.. macam international flght pulak.. padahal.. local EU country kena ada 2hrs before aje.. adeh..  berlepas ke Amsterdam. Lepas simpan brg dekat hotel, kitorg trus gerak ke Antwerp, Belgium.. Antwerp nix de dlm itinery awal.. tp inlaw nk sgt pergi.. so kami folo je.. hehehe then balik semula ke Amsterdam.

Next day kitorg melawat Zaanse Sanc di sebelah pagi.. kemudian sebelah petang naik Canal Cruise sekitar Amsterdam Town. Dah habis canal Cruise, kami ke Albert Cyp Market konon nak cari sourvenir murah.. tapi kami sampai dlama jam 5pm macam tu.. so banyak dah nak tutup.. sepatutnya depa tutup jam 6pm tp disebabkan angina yg teramat kuat jadi depa tutup awal..  lepas tu kami konon nak merayau lagi area Amsterdam tu macam area damrak tu.. tp sebab kami cari tram no 9 xjmpe.. kami pon decide balik hotel aje.. kononnye nak pergi banyak tempat tp sebab dah lewat kami pon blk untuk berehat.

Geneva – Interlaken – Zermat - Mount Matterhorn – Lake Brienz – Geneva (Switzerland)

Next  morning kami bertolak ke Switzerland.. serius aku ulang suara,,, serius aku sangat jatuh hati dengan Switzerland.. one day klau diberi pilihan.. aku nk datang lagi swiss n kali tu is berdua aje dengan aleemi sebab aku nk buat banyak benda dekat sana.. macam main ski.. or hiking etc..

Memula sampai Geneva airport, kami trus ke Montreux untuk ambil Golden Scenic Train to Interlaken. Dh smpai Interlaken Ost, kami ke Interlaken West sebab aku ingatkn hotel kami book dekat situ.. rupanya tempat lain daaaa… Rossli hotel ada dua location dekat Interlaken.. dahla dengan luggage yg banyak.. jalan dah 20min dr train ke Hotel rossli yang first.. then kena patah balik ke train station untuk ke Hotel Rossli location lagi satu.. pendek kata setelah segala penat lelah.. kami akhirnye sampai ke hotel Rossli, Oberried dalam keadaan TERPUKAU…

Bak kata in law aku.. mujurla azie tersalah.. sebab hotel Rossli yang ni.. jauh seribu kali lagi cantik view nye dari di Interlaken West itself.. so aku pon tarikh nafas lega… setelah seharian dalam train.. kami decide rehat je dlm bilik sambil menikmati view indah dari verandah kami… magnificent view.. subhanallah…

Next day.. kami ke perkampungan Zermatt yang sgt indah,,perkampungan di tepi gunung..  dan panjat ke Klein Matterhorn.. aku main salji ye disini.. altho salji dah xturun sebab dah summer tapi ckupla aku dpt baring2 main salji kan.. dekat zermat gak aku hamper kena seluk oleh minah gypsy.. demn.. nanti aku cerita detail..

Balik dari Matterhorn kami berjalan di Interlaken West.. situated in between two lake… Lake Brienz dan Lake Spiez.. cantik sebenarnye tempat ni kalau aku Berjaya panjat naik Red Train tengok dari atas bukit.. tp sebab aku ada anak kecik dan in law yang xberapa fit kakinya untuk jalan banyak jadi aku batalkan..

Next day aku lepak dekat Lake Brienz.. then trus gerak ke Geneva.. sampai Geneva check in trus Dhea Demam panas sebab Geneva sangat sangat panas.. aku keluar la kejap dengan aleemi sebab kononnye dia nk jalan2 cari jam dan beli ubat utk dhea.. since demam n flu xkebah.. altho aku dah bawak n bagi Neuferon…dekat airport je kami pergi sebabnye hari ahad most of kedai tutup.. malang untuk kami.. then balik berehat..

Rome, Italy

Gerak dari Geneva awal pagi untuk ke Rome.. sampai je rome kitorg naik bus shuttle to the city.. service teruk.. cuaca sgt panas..then smpai2 sesat cari hotel.. sebab hotel signage sgt kecik hanya ada dekat pintu masuk.. dalam building lama..  that is the worst experience ok.. aku rs kalau aku ke Rome masa early Spring or end Winter mesti syok je cuaca n dapat enjoy.. so aim utk tengok ancient sities dan Colleseum tercapai.

Paris, France

Destinasi terakhir sebelum tamat nye Euro trip kitorg.. ni pon dah rasa mcm balik kampong sebab dah pergi dua kali.. n now datang lagi.. grrrr

Dekat paris masa sampai je check in aku xfolo pon in law aku jalan dengan lakiku.. sebab dhea demam panas teruk.. muntah dh 3hari xleh accept solid langsung.. hanya susu badan aku aja.. syukur Allah masih bagi peluang itu.. kalau tak.. boleh ke dia survive? Wallahuallam.. so dorang naik hop on hop off dkt Paris.. n only stop at two major location which is Notre Dame and Eiffel Tower. HOHO sangatla worth klau dtg paris especially utk korang2 yang ada baby or budak kecik sebab altho public transportation yang sangat efficient , korg akan rs penat nk bawak stroller turun naik tangga banyak2… sebab level subway dia bertgkat2.. kadang sampai 4-5 tingkat ke bawah tanah.. so bayangkan la..

Next day.. berjalan ke Basilica de Sacred,  Eiffel Tower and some shopping.. aku suka structure binaan Basilica ni sebab kubah dia macam masjid.. dan putih je warna building dia.. Eiffel tower plak.. kiorg berjalan rehat2 dekat park dia.. sambil tidur… feeling European sangat kan.. dekat Malaysia altho panas xde plak rs nk melepak tidur tepi tasik ke kan..


Maka habisla recap aku untuk euro trip kami.. jangan risau,.. aku akan story gak by country in detail lepas aku submit LR aku.. sekarang aku busy sangat dengan Thesis sampai tak de masa nak menulis panjang2…

Doakan aku nye thesis berjalan lancar… amin..